Pressen er en magtfaktor. Derfor er dens virksomhed reguleret af et sæt af presseetiske regler, der bl.a. skal sikre, at kilderne ikke misbruges eller udsættes for risiko i forbindelse med interviews. Pressen har et ansvar over for de kilder, der stiller sig til rådighed.
De presseetiske regler pålægger også nyhedsmedierne at rette fejlagtige oplysninger og publicere rettelserne hurtigst muligt efter afgørelse. De sociale medier, der ejes af internationale tech-giganter, er ikke omfattet af de danske presseetiske regler eller Medieansvarsloven.
Hvordan håndteres misinformation i de redaktionelle medier og på de sociale medier?
Erkan Özden, journalist, står i spidsen for DR's Sandhedens Tjeneste, hvor skoleelever undervises i at prioritere nyheder i et presseetisk perspektiv. Hør ham fortælle om det.
- Empiri til Inspiration
- Daværende redaktør Henrik Qvortrup, Se & Hør og misbrug af NETS data om kendte personer. information.dk 25.11.2016
- Radio 24/7 bragte et kontroversielt interview med skuespilleren Ghita Nørby. journalisten.dk 15.03.2019
- Henrik Sass Larsen, tidligere politisk ordfører i Socialdemokratiet, kritiserede de redaktionelle medier i et facebook opslag. berlingske.dk 10.06.2019
- Viden til baggrund
- Teorirummet: Kilder
- Teorirummet: Diskursanalyse
Erkan Özden fortæller videre om de redaktionelle mediers ansvar for at fange de unge. De er andre steder, hvor det presseetiske aspekt er mindre.
- Empiri til studie
- Presseetiske regler. Pressenævnet
- Medieansvarsloven. Retsinformation
- DR – Etik og rettelser
- DR – Fejl og fakta
- DR – etik
- TV2 – fejl og rettelser
- Facebook – datapolitik
- Instagram – datapolitik