Dansk landbrug er et af verdens mest effektive. Den animalske produktion er højteknologisk og effektiv. En stor del af landbrugets udledning af drivhusgasser kommer, når køerne bøvser og prutter. Det udleder drivhusgassen metan.
I juni 2019 udgav Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på Aarhus Universitet en rapport med det overraskende resultat, at oksekød er mere klimavenligt end antaget. Det skabte store overskrifter i medierne, ”Alkohol, kaffe og slik er større klimasyndere end oksekød” skrev dr.dk.
Samtidig bredte kritikken fra forskningsverdenen sig dog også. Landbrug og Fødevarer havde haft en finger med i rapporten. I september 2019 blev rapporten trukket tilbage.
Udyrket natur kan benyttes til at plante skov, der æder CO2. I naturplejen indgår et klimaperspektiv.
- Empiri til inspiration
- Kritik af rapporten fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet. dr.dk 14.08.2019
- Landbruget betalte rapport. information.dk 13.08.2019
- Eksperter i kor: Oksekødsrapport er så fuld af fejl, den kan ikke bruges. information.dk 16.08.2019
- Mails afslører Aarhus universitet lod landbrugslobby skrive på oksekødsrapport. information.dk 30.08.2019
- Påvirker køer CO2 belastningen? arla.dk 13.09.2019
- Sebastian Klein: Skovenes forfatning er miserable. nyheder.tv2.dk 09.09.2019
- Faktatjekker Bjørn Lomborgs påstand om kødproduktion og klima. berlingske.dk 29.11.2018
- Viden som baggrund
- Forskningsrum: Akademia
- Forskningsrum: Forskningsdesign
- Forskningsrum: Videnskabelige metoder
- Teorirum: Videnskabsteori
- Teorirum: Erkendelsesteori
- Empiri til studie
- Rapport 2016. Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet
- Agenda. Danmarks Naturfredningsforening
- Om bæredygtig udvikling. Landbrug og Fødevarer
- Om landbrug og drivhusgasser. Danmarks Statistik