Gå til hovedindhold

Kost, diæt

En sund kost er en forudsætning for et godt liv. Det er der mange bud på. Men hvad er sund kost?

Det er ikke ligegyldigt, hvad vi putter i munden. Din krop har brug for nogle forskellige næringsstoffer, der vedligeholder den. Den har brug for proteiner, sukkerstoffer og fedt. Den har brug for forskellige former for vitaminer. Det overordnede kostråd er, at du skal spise så varieret som muligt, men først og fremmest sikre et stort indtag af grøntsager.

For meget sukkerindtag kan medvirke til diabetes, for meget fed og ernæringsfattig kost kan føre til overvægt og kredsløbsforstyrrelser. Kost med stort indhold af kulhydrater – brød, pasta, pizza, kartofler, chips – er hurtigtvirkende energibundter, som sportsudøvere kan indtage i forbindelse med deres aktiviteter, men som man normalt skal begrænse indtaget af. Det sætter sig i fedtdepoterne. Ensidig kost er sundhedsskadeligt.

Spiser du vegetarisk, skal du også opnå en varieret kost. Proteiner kan fx findes i bælgfrugter, nødder og oliven og bidrager fx til dit naturlige fedtoptag.

En diæt er et særligt kostprogram, der skal forebygge eller medvirke til behandling af en sygdom. Visse næringsstoffer skal tilføres i større mængder, andre skal undgås. Her kan diæten have grundlag i videnskabelig evidens – personer med diabetes skal fx undgå for meget sukkerindtag.

Markedet svømmer over med diætprogrammer. Diæter, der gør dig slank på otte uger, diæter der fjerner alle giftstoffer i din krop og ikke mindst diæter, der generelt udelukker, at du bliver ramt af sygdom.

Den såkaldte ”sellerikur” er et eksempel på det sidste. Ideologien bag sellerikuren bygger, ifølge Anders Nedergaard, på simpel overtro og på den enkle sandhed, at grøntsager altid er sund næring.

Tilliden til sellerikuren og andre lignende mirakelkure bygger ofte på mistillid til autoriteter i sundhedssystemet. 

Der er stort fokus på, hvad der er sund kost, og nettet flyder over med anbefalinger. Husk, at det normale har vide grænser, lyt til de officielle retningslinjer - og spis fiberrigt (grøntsager), så kan du finde vej gennem sundhedsjunglen, anbefaler Bente Klarlund, men vigtigst: Hvem er afsenderen!

Normalt opfatter man grøntsager som mere sunde end frugt. Men det holder ikke helt, siger Anders Nedergaard. Forskning viser, at frugt er lige så sundt som grøntsager, et æble er lige så sundt som kål. Det er måske frugtens søde smag, der har skabt den forestilling blandt influencere og alternative diætister.

Er sukker usundt, spørger Anders Nedergaard. Nej, sukker er i sig selv ikke usundt, men da sukker har en meget lav mæthedsgrad, inviterer det til overdreven indtag. Kroppen ophober kulhydrater, som den ikke har brug for. Værst er sukkervand (sodavand med sukker). At indtage sukkerholdige fødevarer hører til en snacking-kultur, hvor vi spiser uden egentlig at være sultne.

        
The website encountered an unexpected error. Please try again later.
Error: Class "DrupalFinder\DrupalFinder" not found in composer_deploy_system_info_alter() (line 17 of modules/contrib/x.composer_deploy/composer_deploy.module).
composer_deploy_system_info_alter() (Line: 562)
Drupal\Core\Extension\ModuleHandler->alter() (Line: 320)
Drupal\Core\Extension\ExtensionList->doList() (Line: 155)
Drupal\Core\Extension\ModuleExtensionList->doList() (Line: 282)
Drupal\Core\Extension\ExtensionList->getList() (Line: 406)
Drupal\Core\Extension\ExtensionList->recalculateInfo() (Line: 366)
Drupal\Core\Extension\ExtensionList->getAllAvailableInfo() (Line: 394)
Drupal\Core\Extension\ExtensionList->getAllInstalledInfo() (Line: 324)
backup_migrate_module_version() (Line: 164)
backup_migrate_backup_migrate_service_object_alter() (Line: 562)
Drupal\Core\Extension\ModuleHandler->alter() (Line: 96)
backup_migrate_get_service_object() (Line: 184)
backup_migrate_cron() (Line: 250)
Drupal\Core\Cron->Drupal\Core\{closure}() (Line: 405)
Drupal\Core\Extension\ModuleHandler->invokeAllWith() (Line: 258)
Drupal\Core\Cron->invokeCronHandlers() (Line: 136)
Drupal\Core\Cron->run() (Line: 75)
Drupal\Core\ProxyClass\Cron->run() (Line: 65)
Drupal\automated_cron\EventSubscriber\AutomatedCron->onTerminate()
call_user_func() (Line: 142)
Drupal\Component\EventDispatcher\ContainerAwareEventDispatcher->dispatch() (Line: 103)
Symfony\Component\HttpKernel\HttpKernel->terminate() (Line: 32)
Stack\StackedHttpKernel->terminate() (Line: 702)
Drupal\Core\DrupalKernel->terminate() (Line: 22)