Covid-19 epidemien lagde det danske samfund ned i foråret 2020. Det er langt fra første gang, at et samfund rammes så omfattende af en smitsom sygdom. Tidligere var det pest, kolera og difteritis, der lagde mange mennesker i graven.
Men det er første gang, at staten og lovgiverne (Folketinget) så markant har reageret på en epidemi. Den tidlige politiske opbakning til nedlukningen blev efter et par måneder suppleret med en debat om at finde balancen mellem sygdomsbekæmpelsen og hensynet til samfundsøkonomien.
Hvor høj en pris ville man betale for effektivt at bekæmpe Covid-19? Prisen omfattede fyringer, konkurser og nedlukning af kultur- og underholdningstilbud.
Hvad var det rigtige? Det fremgik flere gange i perioden, at der var uoverensstemmelser mellem sundhedsmyndighedernes anbefalinger og regeringens beslutninger, mellem faglig evidens og politisk lederskab.
Hvordan kan vi finde ud af, hvad der var det rigtige? Det er et vanskeligt spørgsmål, fordi der indgår rigtig mange faktorer i processen. Man kan fx anvende en kontrafaktisk metode. Det vil sige, man kan undersøge, hvad der kunne være sket, hvis man ikke havde lukket det offentlige samfundsliv ned i marts 2020. Den analyse kan støttes af en komparativ analyse: Hvad skete der i samfund, hvor man i mindre grad eller senere lukkede samfundet ned – Sverige, England og USA.
Covid-19 epidemien i 2020 gav os indsigt i forholdet mellem videnskab, politik og befolkning. Hvordan begrænser man en epidemi, man ikke ved ret meget om på forhånd? Forskerne arbejdede meget hurtigt, politikere oprettede en alliance med befolkningen, og alle blev klogere undervejs. Bente Klarlund gør nærmere rede for forholdet og forløbet.
- EMPIRI TIL INSPIRATION
- Test din viden om misinformation angående Corona-smitte. Otte spørgsmål med dokumentation. nyheder.tv2.dk 20.03.2020
- Konspirationsteorier og fake news om Corona-epidemien. dr.dk 12.03.2020
- Forskers teori om C-vitamin og Coronavirus. 28.02.2020
- Antallet af Corona-smittede i Rusland var lavt. Kan vi regne med de oplysninger, som bringes ud i medierne? nyheder.tv2.dk
- Den amerikanske præsident Donald Trump foreslog på et tidspunkt at vaccinere sig mod Corona ved at sprøjte desinfektionsvæske ind i kroppen. nyheder.tv2.dk 24.04.2020
- Fake news om Sveriges Corona-strategi. Medierne påvirker informationerne. nyheder.tv2.dk 04.05.2020
- Forholdet mellem spredning af Corona-virus og tiltagende misinformation. 11.04.2020
- BAGGRUND TIL VIDEN
- Læringsfeltet: Presse og journalistik
- Læringsfeltet: Oplysning og opinion
- Ressourcerum: Sundhed
- Teorirum: Videnskabsteori
- Teorirum: Diskursanalyse
- Forskningsrum: Videnskabelige metoder
- EMPIRI TIL STUDIE
- Informationssite om Covid-19 epidemien. Sundhedsstyrelsen
- Epidemiologisk forskning. Statens Serum Institut 20.02.2020
- Sundhedsstyrelsens risikovurdering, strategi og tiltag ved epidemi i Danmark. Sundhedsstyrelsen 05.02.2020
- Forskelle mellem pandemi, epidemi og udbrud. videnskab.dk 11.02.2020
- Videnskabelig rapport analyserer store datamængder på sociale medier og redegør for spredning af misinformation. Common Consultancy og Analyse og Tal april 2020